Białko - podstawowe informacje

Białka pełnią role budulcową w organizmie człowieka. Są potrzebne do budowania masy mięśniowej, uczestniczą w przemianie materii i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór białka ma wpływ na nasze samopoczucie np. niedobór witaminy b12 powoduje zmęczenie, problemy z pamięcią, stany depresyjne. Proteiny dostarczają (4kcal/g) jednak aby zostały przyswojone organizm musi zużyć 24kcal.
Białko zbudowane jest z aminokwasów z czego 8 jest w stanie wytworzyć samodzielnie (aminokwasy endogenne), a pozostałe, których organizm nie wytwarza samodzielnie (aminokwasy egzogenne) muszą zostać przyjęte z pożywienia lub z zewnątrz.

Szczególnie cenne są białka zwierzęce, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy (np. ryby, jajka, pierś z indyka, pierś z kurczaka).
Białka roślinne również powinny być obecne w naszej diecie. Zawierają one witaminy, minerały oraz błonnik.

Komentarze